Rabarberkompott med vaniljyoghurt

Rabarberkompott med vaniljyoghurt. Ta till vara.

T

ill valborg vill jag alltid göra något med rabarber till efterrätt. Jag har längtat så efter rabarbersäsongen, som ju är den första  säsongen på året som passar till allt det söta som jag älskar att laga. Från och med nu går det att sylta och safta igen och det finns färska ingredienser till alla pajer, kakor och efterrätter. Hurra för det! Jag kan faktiskt inte tänka mig något bättre sätt att fira vårens ankomst.

I år blev det en rabarberkompott med hemgjord vaniljyoghurt som jag serverade med lite kaksmulor på toppen. Den här efterrätten påminner om en pannacotta (som jag också älskar) men är fräschare och lite lättare med yoghurt istället för grädde. Den passar bra efter en brakmiddag med andra ord.

Skippar man kaksmulorna och tar det lite lugnt med sockret skulle den till och med kunna passera som frukost. Eller vad säger ni?

Du behöver

700 g rabarber
1 dl vatten
1 – 2 dl socker
1 msk vaniljsocker
ev 2-3 småkakor

Vaniljyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

  • Skölj rabarbern och skala den om stjälkarna är grova. Skär i bitar och lägg dem i en gryta.
  • Tillsätt vatten, socker och vaniljsocker och koka tills bitarna är mjuka. Låt svalna.
  • Söta yoghurten med lite vaniljsocker och lägg upp i fyra portionsglas. Lägg rabarberkompott ovanpå. Smula över småkakorna vid serveringen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..