Maten i maj

tradgard5

Frukt och bär

Rabarber

Apelsin
Citron
Grapefrukt

Att plocka i skog och mark

Maskros
Kirskål
Nässlor
Ramslök
Enbär
Tusensköna
Viol
Skogslök
Löktrav
Syren

Är så peppad över att det är maj. Nu finns det, förutom ramslök, nässlor och allt det där, också rabarber, sparris och nypotatis och innan vi hinner blinka blommar syrenen, flädern, och sen kommer jordgubbarna – och med dem sommaren.

I maj vill jag äta allt som ger en försmak av varma tider och vill inte se åt mina annars så älskade förråd i frysen. En halv burk svarta vinbär och två lådor trattkantareller kommer att bli liggande ett tag.

Men det här tänker jag frossa i:

Rabarersaft2

 • Rabarber förstås! Nu vill jag sylta och safta och laga paj samtidigt. Känns fint att vi planterat två nya rabarberplantor i fruktträdgården i år. Hoppas att de tar sig!

  aioli4

 • Ramslök. Vi har ätit sjuka mängder ramslök i år. Om jag tröttnat? Inte det minsta. Den sägs vara bäst innan den blommat och här i Skåne är det nog snart dags. Men den är helt okej även ett tag efter blomningen och dessutom kan man använda både blommor och frökapslar till en massa roligt – ramslökskapris till exempel.

  img_7591-1

 • Sparris med citron och parmesan. Kan vara något av det godaste man kan äta.
 • Skogslök aka kajp är en ätlig växt jag nyligen insett att vi har massor av i fruktträdgårdens vildare delar. Är så sugen på att prova denna! Tar tacksamt emot tips på hur den ska användas om någon här sitter inne på ett bra recept.
 • Utflyktsmat. Nu vill packa en korg full av godsaker och ta med mig familjen ut i ljusgröna bokskogar täckta av blommande vitsippor. Det gäller att maxa tiden ute så här års.

  syrensocker2

 • Ätliga blommor. Det började med violerna på min mans födelsedagstårta och några små tusenskönor. Och nu vill jag att varje tallrik ska se ut som en blommande sommaräng. Att riva åt sig en blomma på väg hem från föris och lägga den i salladen, på bakverket, pajen eller vad som helst måste vara världens enklaste trick att få maten att kännas somrig. Violerna har blommat över här hos oss men nu är redan syrenerna på väg att slå ut.

  kisrkålspesto_test

 • Nässlor och kirskål har vi (som många andra) obegränsad tillgång till och i år vill jag bli bättre på att ta vara på dem för senare bruk. Ofta går det att ersätta till exempel spenat med dessa och det känns ju alltid fint att använda sina egna trädgårdsråvaror istället för att köpa frysspenat på påse.
 • Grillat. Jo, men nu är det väl ändå grillsäsong?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..