Fläderblomssaft

Korg med fläder. Fläderblomssaft. Ta till vara.

Om några dagar åker vi till fruktträdgården med bilen fullastad med allt vi behöver för sommaren. Badkläder, böcker, solhattar och nötta svamp- och äppelkorgar. Men mest nöjd är jag över att kunna packa in tre flaskor alldeles nysilad saft. Årets laddning flädersaft är färdig!

För mig är flädersaft safternas saft och ett riktigt måste i sommarköket. Hinner man bara med ett saft- eller syltkok per år är flädersaften en god kandidat. Underbar att servera iskall efter ett arbetspass i trädgården, god att blanda ner i den vispade grädden och fantastisk i alla goda semesterbak. Varje kök behöver en flaska i kylen.

Du behöver

50 klasar fläderblommor
1,5 l vatten
3 citroner
1,5 l socker
1 påse citronsyra (32 g)

Gör så här

  • Skölj fläderblommorna och låt rinna av. Skär citronen i skivor.
  • Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke eller kastrull.
  • Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör runt tills allt socker löst sig. Rör ner citronsyran.
  • Häll den heta sockerlösningen över flädern och citronen.
  • Låt svalna och ställ därefter in i kylen. Låt saften stå och dra i minst ett dygn men gärna två. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.
  • Saften har begränsad hållbarhet men passar fint att frysa in. Om den läggs i större fryslådor går det lätt att skrapa ut önskad mängd med en sked. Man kan också använda behållare för istärningar för att få smidigt portionsförpackad saft.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..