Ibland slås jag av tanken på hur annorlunda mitt liv ser ut (jobbar innanför tullarna, har närmaste mataffär 2 minuters promenad hemifrån…) jämfört med hur den var när jag var liten. Jag växte upp på Volvonäset, några mil utanför Storuman. Där fanns det då sex hus där folk bodde permanent – alla släkt med varandra – och tiotalet sommarstugor. Avstånden är stora. Vi åkte nästa fyra mil för att komma till närmaste mataffär och när jag började gymnasiet fick jag lov att veckopendla eftersom det bara gick två bussar om dagen hela vägen hem till byn. I denna glesbygd har Västerbottenssåpa startat framgångsrik företagsamhet – genom att ta tillvara kunskaper från förr. Här berätta Sara och Magnus Idenfors själva om sitt värv.

Så använder du fast såpa

Hur fick ni idén att starta Västerbottenssåpa?

– Idén är inte så speciell egentligen. Min (Saras) gammelfarmor Fredrika Helmersson i Hornsjö gjorde en fantastisk såpa på det fett som man inte kunde ha till annat. Hon hade en egen metod som gjorde såpan lite finare och själva koket lite enklare. Det här har vi alltid hört berättelser om – farmors fina såpa – och framför allt har vi fått med oss det att man inte slänger saker i onödan. Farmor sydde skjortor av mjölsäckarna när de var tomma, så nästan allt kan återanvändas, det har vi fått lära oss. Inget slit och släng! När vi 2006 tog över Hotell Wilhelmina så såg vi att här var vi tvungna att återbruka matoljan från fritösen. Det duger inte att skicka den runt runt – det är inte hållbart helt enkelt. Morfar som hade kvar farmors recept översatte och anpassade lite och under de sex år som vi drev hotellet fungerade detta kretslopp internt. Hotellet städades på den egna såpan som morfar kokade. När så hotellet såldes så gjorde vi en helt egen verksamhet av det här med såpa – vi byggde fabrik, importerade maskiner för att rena oljan från USA och registrerade produkten som städprodukt hos Kemikalieinspektionen. Även om såpan är helt ofarlig så kräver regelverket det.

Berätta hur tillverkningen av era produkter går till!

– Vi har ett antal restauranger som friterar i ren majs- eller rapsolja – ingen palmolja, inga tillsatser. Den oljan renar vi och förtvålar till såpa. Så det som används här lokalt blir också lokalt till en ny produkt. Minimalt med transporter, miljövänliga förpackningar och så blir det effektiv men snäll städning. Många tror att tallolja (som man gör tallsåpa på) är naturlig och bra. Så är det inte – det är en ganska tung restprodukt från pappersmassaindustrin som renas för att sedan förtvålas. Så det här med att rena oljor för att göra såpa är inte unikt egentligen, det är bara det att många inte riktigt vet hur det fungerar.

Märks ert tankesätt i hur ni själva lever?

– Ja, vi försöker så lång det är möjligt att välja produkter som gör gott. Till exempel äter vi lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt.

Jag kommer själv från Storuman och vet att många tvekar inför at starta företag i inlandet. Men ni vågade. Vad sporrade er?

– Någon måste ta tag i det här med återbruket lokalt. Vi kan inte hålla på i den ”slit och släng”-anda som varit rådande. Vi kunde inte släppa det här med såpan och var bara tvungna att ta tag i det! Genom att kombinera småföretagande och  ny teknik med gamla kunskaper kan vi sälja våra produkter i hela landet genom vår e-handel. Där kan vi också hjälpa andra små tillverkare och formgivare att ha en försörjning och bo kvar i inlandet. Vi tror mycket på det här. Det finns så många fördelar med att minska på gifterna i vardagen, konsumera smartare och ha en levande landsbygd!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ekologiska doftljus som gör hösten ännu mysigare

Bloggen har flyttat och bytt namn! Numera finns jag på www.fair-living.se, vi ses där!

Nu börjar det bli sådär härligt höstmurrigt ute om kvällarna. Jag är en sådan där knasig kuf som faktiskt älskar när sommaren är över och man får landa lite mer i tillvaron.
Lyckan i att plocka lingon och svamp i skogen som jag sedan tar hem och använder i en god gryta. Dricka te och läsa bok. Tända massor av ljus…

Jag tänkte att det kunde passa årstiden att tipsa om några bra ekologiska varumärken när det gäller ljus. Here we go!

Hing

 

Hing doftljus bloom 5bab73b866d2f

Jag är lite av en lokalpatriot _ trots att jag flyttade från kära Lappland för snart 20 år sedan (!). Så när jag hittar hangjorda rapsljus doftsatta med ekologiska eteriska oljor och träveke, som dessutom tillverkas i Piteå, blir jag extra glad! Fint förpackade dessutom.

Yvelis

 

Green tomatoes white currant yvelis 5bab73c832e5a

Generellt sett är det bra att välja raps, i stället för till exempel soja om det går (även om allt fler ser till att välja ekologiskt odlat och GMO-fritt numera), eftersom raps oftast odlas hyfsat nära. Yvelis gör sina ljus av just raps, och blandar spännande dofter som till exempel heter Gröna tomater och vita vinbär! Ljusen är handgjorda i Sverige/Norrtälje.

Klinta
Ekologiskt doftljus med dolt smycke från Klinta

I doftljuset döljer sig ett smycke…

Svenskt varumärke, där en del av produktionen sker i England och en del i Sverige. Spännvidden är stor i sortimentet; en del ljus är mer strikt ekologiska/naturliga, andra innehåller en del parfym etc. Men grunden är rapsolja eller ekocertifierat sojavax. Läs min intervju med grundaren Lisa Stevens här.

L:A Bruket

Ekologiskt doftljus La bruket grapefrukt

Förstås. Känt av de flesta för sina fina produkter i rustika och vackra förpackningar – som går att fylla på med refill när första ljuset brunnit ut. Vaxet är gjort på ekologisk soja.

Grandpa

Ekologiskt doftljus grandpa low key

Butiken Grandpa har en egen kollektion som heter Low Key, och doftljusen i serien är gjorda av ekologiskt certifierade ingredienser – kokos, karnuba etc – samt bivax från Europa. De är sedan doftsatta med ekologiskt certifierade eteriska oljor.

Big Dipper/Lapland Eco Store

Ekologiska Doftljus i glas big dipper

Ljus tillverkade av 100% rent bivax. Vaxet är biologiskt nedbrytbart och har ej genomgått någon kemisk behandling. Veken som är doppad i bivax är tillverkad av bomull och innehåller inget bly eller metaller.

Korta fakta om miljövänliga ljus:

  • Stearinljus är ett bättre val än paraffinljus för både hälsan och miljön. Stearin görs av vegetabiliska och animaliska fetter, ofta restprodukter från slakterier. Det är alltså en förnyelsebar råvara som inte bidrar till växthuseffekten.
  • Både paraffinljus och stearinljus kan dock innehålla palmolja. Konsumtionen av palmolja har redan orsakat att enorma arealer artrika regnskogar huggits ner för att göra plats för oljepalmsodlingar. För att inte bidra till den utvecklingen bör man välja Svanenmärkta ljus tillverkade av 100 procent stearin.
  • Raps och sojavax är vegetabiliska alternativ till paraffin och stearin. Välj ljus vars vax är ekologiskt odlat.
  • Det är ett plus om veken är gjord av FSC-märkt trä eller bomull som inte innehåller bly.
  • Ljusen är doftsatta med ekologiska eteriska oljor.

Bloggen har flyttat och bytt namn! Numera finns jag på www.fair-living.se, vi ses där!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu har höstens aktiviteter verkligen dragit igång med utvecklingssamtal, pianolektioner, innebandycuper, fotbollsmmatcher… you name it! Så vansinnigt skönt när man kan hämta den sista stackars zucchinin som hänger kvar i växthuset och göra en god soppa på den!

Solgul zucchinisoppa

1 medelstor zucchini
1/2 gul lök
2-3 potatisar (gärna mjölig sort)
0,5-1 msk curry
8 dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde (veganvariant funkar!)
smör
salt, svartpeppar
Creme fraiche/Oatlys iMat Fraiche till servering

Skala och hacka löken. Skala potatisen. Skär potatis och zucchini i mindre bitar.
Fräs löken i smör tillsammans med curryn, utan att löken tar färg.
Tillsätt potatis och zucchini och fräs några minuter till. Häll i vatten och buljong och låt koka 20-25 minuter.
Tillsätt grädden och mixa med stavmixer. Salta och peppra efter smak, sleva upp i djuptallrikar och klicka i lite creme fraiche. Och så lite gott bröd till, förstås!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..