Planering av el i huset

Elmöte i huset! Idag träffade vi vår elektriker från Alvelods El. Han har verkligen varit en klippa från första mötet, svarat på våra en miljon frågor och kommit med bra förslag och inspel. Det var en iskall men fantastisk morgon med strålande sol och blå himmel. Två timmar tog det att gå igenom först hela insidan av huset och sedan utsidan med ytterbelysning. Innan detta möte hade vi för ett par veckor sedan ett uppstartsmöte där vi gick igenom grunderna, sedan har vi bollat lite fram och tillbaka via mail och idag var det så dags att gå igenom huset live. För mig, som är väldigt visuell, så var det viktigt att gå från rum till rum fysiskt och faktiskt känna efter: okej, nu går jag in i det här rummet, det är morgon, vad och var vill jag tända först och hur starkt ska ljuset vara. Så det gjorde vi, gick igenom varenda knapp och uttag. Dimmer eller inte dimmer osv. Valet av modell på strömbrytare och eluttag landade på vita Renova.

IMG_8305_web
IMG_7133__web
Utmätning av ytterbelysning. Här vid dörren in till garaget.

IMG_8358_web_
Är så glad över våra spröjs, det blev exakt som vi föreställt oss! På baksidan kommer ytterbelysningen bestå av en lampa och två eluttag på vardera sida om vinkeln.

IMG_8309_web
IMG_8307_web
IMG_7123_web
Vi passade på att bestämma storlek på våra pelare till verandan också, här utmätt i form av en pappmodell.

Skärmavbild 2018-10-21 kl. 22.47.04
Skärmavbild 2018-10-21 kl. 22.47.26
Skärmavbild 2018-10-21 kl. 22.47.36

Ovan är de ritningar som gjordes på vårt uppstartsmöte. Under dagens möte lade vi till en del och drog bort en del.

 


 

Här kommer 12 snabba tips till dig som ska planera el!

1) Gå från rum till rum fysiskt i huset och visualisera vardagen. Hur går du i huset, vad exakt gör du i rummen: laddar mobiltelefon, stryker, vispar med elvisp, brygger kaffe, laddar tandborsten, fönar håret, sätter belysning i en julgran, sätter upp en julstjärna, tittar på tv, barnen vaknar på natten och vill gå på toaletten eller gå till mamma och pappas sovrum – hur ser vägen dit ut?

2) Fundera redan nu över hur inredningen kommer att se ut. Ska det tex finnas en bokhylla, garderob eller vitrinskåp som behöver ljus i sig?

3) Spotar i fönstersmygarna istället för fönsterlampor. Vi har valt det i alla våra fönster och fönsterdörrar för vi tycker det ger ett behagligt och härligt ljus. Man slipper också hänga upp/ställa dit fönsterlampor och får ett stilrent fönster.

4) ”Göm” uttag under köksön och i kommodens lådor i badrummen.

5) Tänk på att alla uttag inte måste sitta nere vid golvet, det kan vara både praktiskt och snyggt att ha de i linje med fönster. Många tycker att det är praktiskt att ha ovanför fönster, personligen tycker jag inte det är så snyggt men vet man med sig att man ska ha fönsterlampor så är det smart.

6) Det kanske känns långt bort men fundera över vart julgranen kommer stå och vart du kommer vilja sätta upp adventsljusstakar och julstjärnor.

7) Dimmer, dimmer, dimmer. Helst av allt skulle jag vilja ha dimmer på alla lampor. Men var realistisk och fundera över vilka lampor du verkligen har behov av att dimra. Tänk också på att det är en ganska enkel sak att installera i efterhand.

8) Astronomiskt ur gör det möjligt att få ytterbelysning som styrs av solens upp och nedgång. Du slipper komma hem till ett mörkt hus.

9) Är du osäker på ytterbelysningen, åk till huset när det är mörkt och ta med en ficklampa och lys där du planerar att sätta lamporna.

10) Sätt eluttag även utanpå huset, ifall du t ex vill koppla in en ljusslinga över altanen, en pergola eller liknande. Eller om du planerar för markiser.

11) Ska du ha en robotgräsklippare – planera för uttag till den på en bra plats på tomten.

12) Garaget. En smart sak som min bästa vän föreslog är att ha en lampa som är sensorstyrd i garaget. Då slipper du stå i mörker när du kliver ur den parkerade bilen.

 


 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..