Att landa

IMG_0621_web

Det går inte att beskriva med ord hur den här resan att bygga hus har varit, det känns som ett liv innan och ett liv efter. Vi har lärt oss så otroligt mycket om saker vi inte hade en aning om innan, och det har varit så KUL! Men självklart även stressigt, oroligt och sjukt spännande. Än är vi ju faktiskt inte riktigt i mål, i vår väntar trädgårdsplanering och slutmålning av verandan. Men just nu ser vi fram emot att få landa i vårt  drömhus och slippa ta en massa beslut för en liten stund. Den här veckan har vi sammanställt alla fakturor, haft möte med banken inför att omvandla bygglånet till huslån och tittat på datum för värdering av huset.

 

Är du novis i husbranschen och står inför valet att bygga? Här är mina 8 bästa tips!

 • Även om du inte kan någonting om hus så våga hoppa på tåget! Du lär dig efter hand, och ALLT går att googla sig till!
 • Prata med människor som byggt tidigare!
 • Bygg BARA med en välkänd och etablerad husleverantör.
 • Promenera runt och känn in området där du ska bygga, prata med grannar och se över hur prisbilden för hus i närheten ser ut.
 • När du väljer tomt, var medveten om hur solen går och hur huset är möjligt att placera på tomten. Och vilken husmodell som passar för just din tomt.
 • Gör en tydlig kalkyl, räkna i överkant och lägg på 5-10% som buffert.
 • Räkna på mer budget för el än du tror.
 • Gör jättemycket research, speciellt om du är noga med detaljerna. Läs på och besök så många hus du bara kan i samma stil som du ska bygga. Det är en sak att se ett hus på en ritning och en helt annan att uppleva det i verkligheten.
 1. Hej!!

  Jag heter Malin och vi ska bygga ett hus med JB villan (Snickar Robban är min svåger) i Falköping. Vår grundidé påminner mycket om ert hus och med risk för att vara lite framfusig undrar vi om det är möjligt att få komma och hälsa på och se ert hus live? Ni verkar ha många kloka tankar 😊

  Vänliga hälsningar
  Malin och Niklas

 2. Hej!!

  Jag heter Malin och vi ska bygga ett hus med JB villan (Snickare Robban är min svåger) i Falköping. Vår grundidé påminner mycket om ert hus och med risk för att vara lite framfusig undrar vi om det är möjligt att få komma och hälsa på och se ert hus live? Ni verkar ha mycket kloka tankar 😊

  Vänliga hälsningar
  Malin och Niklas

 3. Louise skriver:

  Vi är precis i starten på vårat bygge och det är svårt att få en uppfattning så här långt innan vad just kostnaden för elen kommer att gå på, hur mycket ska man räkna med extra på ett ungefär? I stora drag….

  1. Spännande! Vår el gick på ca 100 000 kr extra, utöver det bas paket som ingick i vårt huskontrakt, för huset och garaget (190 + 50 kvm). Då lade vi bl a till spottar i alla fönstersmygar, spottar under skåp i kök och tvättstuga, spottar i tak i badrummen, eluttag i köksö, extra nätverksuttag, fler eluttag och lamputtag, Renovas eluttag och strömbrytare istället för standard, ytterbelysning och lampor från Norlys + Hide-a-lite inkl astronomiskt ur och sensorstyrd belysning i garaget. I början hade vi budgeterat 60 000 kr men insåg ganska snart att det var alldeles för lågt räknat. Sedan beror det ju helt på vad man vill ha. Vi har till exempel inte valt något smart system till huset med displayer, det vet jag att många tycker är bra. Men där fick vi dra vår gräns i budgeten. Hoppas detta hjälpte lite! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..