Vår trappa

Här kommer som utlovat ett inlägg om vår innertrappa! Vi är så himla nöjda med hur resultatet blev. Här ovan kan ni se en film från när trappan monterades i huset.

Det tog ganska lång tid in i husprocessen innan vi började tänka på trappan. Jag var nog lite ”trappa som trappa – hur olika kan de se ut?” innan vi började fundera och titta på modell på allvar. Well, väldigt olika visade det sig! När jag började surfa runt på trappor på nätet fastnade jag direkt för en bild hemma hos Emelies vackra, så vit rund handledshållare med mässingsbeslag var det första vi tog beslut om.

I vårt huskontrakt ingick det en väldigt enkel furutrappa. Först tänkte vi att vi kunde vitmåla den och lasera stegen men vår trapptillverkare Stengärde trappsnickeri rådde oss att välja ek i stegen istället för att det är mycket tåligare. Vi velade länge om vi skulle låta stegen behålla den naturliga ekfärgen och låta trappan verkligen bli ”en möbel” för sig eller om vi skulle vitlasera stegen så att trappan harmoniserade med golven, det slutade med det sistnämnda och det är jag superglad över!

Totalt kostade trappan ca 50 000 kr extra från standard. De tillval vi gjorde var:

  • Eksteg som vitlaserades i liknande ton som vår ekparkett.
  • Pinnar i räcket som går ner i vangstycket istället för att ligga utanpå.
  • Stolpar och pinnar som är lite utsirade istället för helt raka.
  • Rundat blocksteg. Det kostade 5000 kr extra men det tycker jag verkligen det var värt. Trappan känns så mycket mer inbjudande!
  • Att köpa egna handledsbeslag i mässing.
  • NCS kod 0502-Y istället för S0502-Y som ingick till trappan förutom stegen. Samma vita ton som vi målat alla lister i.

 

Begrepp-Stängd-m-Blocksteg_0

Här är en bra skiss som visar benämningarna på en trappas olika delar. Bild lånad från Trappfabriken.

 

IMG_0059_web
Ta daa! Det färdiga resultatet! Att bygga in trappan hade vi med från början i vårt huskontrakt, så himla bra att få en stor förvaring där. August tycker också att det är väldigt mysigt att hänga där inne med kudde, täcke, ficklampa, Ipad och stängd dörr 🙂

IMG_0150_web
IMG_0058_web
IMG_0148_web
IMG_0155_web

IMG_8987_web
Handledsbeslag i mässing från Gyllenhaks byggnadsvård.

IMG_5673_web
IMG_5677_web
IMG_5680_web
Bilder från vårt besök och planeringsmöte hos Stengärde trappsnickeri i september 2018.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..