Varmgarage vs kallgarage

Inlägget är ett samarbete med Garageportexperten

 

När vi började planera vårt garage tillsammans med vår hustillverkare så var det först ett oisolerat kallgarage vi tittade på. Främst på grund av att det kostade ganska mycket att välja till isolering. Just då var vi i början av vår husprocess och det var väldigt många beslut som skulle tas och stora summor pengar på olika val och tillval. Det var faktiskt på min pappas inrådan som vi till slut ändå började tänka om kring det där med isolering, frågorna vi ställde oss var:

  • Vad är syftet med garaget?
  • Vad kommer vi behöva/vilja förvara där?

Efter att ha tänkt till på de båda frågorna så stod det plötsligt väldigt klart att vi behövde ett isolerat varmgarage. Vi hade inte ritat in jättemycket förvaring inne i huset så vi behövde plats för säsongskläder, julsaker, barnens uteleksaker för olika säsonger, cyklar, barnvagnar, flyttkartonger med arkiverade gamla minnen från vår barndom, böcker, pärmar, material från skolan och så vidare. Förvaras dessa prylar för kallt riskerar de att angripas av fukt. För oss skulle garaget inte bara var en förvaring för bilen utan vi såg det som en extra yta både för förvaring och som arbetsstation vid till exempel fix med bilar och cyklar och plantering av blommor.

IMG_4278_web

Vi hade aldrig kunnat ana exakt hur viktigt garaget faktiskt skulle bli för oss, helt ärligt så vet jag inte vad vi skulle gjort utan det idag! Det känns HELT orimligt att vi skulle kunna varit utan det! Bara en sådan sak som att förvara alla trädgårdsmöbler på vintern. Trämöbler rekommenderas inte stå kallare än + 15°C grader och snabba temperaturväxlingar kan också vara skadligt.

Tack vare att det är ett varmgarage kan vi förvara allting utan att vara oroliga att det blir förstört av kylan, så som möbler, böcker och kläder. Utan uppvärmning begränsar man ju  användningsområdet en hel del. I tillägg till att ha ordentligt isolerade väggar, fönster och garageportar samt en rejäl betongplatta så har vi även ett värmeelement som står på under de kalla månaderna. Det gör att vi faktiskt kan vara i garaget året runt utan problem om portarna är stängda. Ni som följer bloggen vet ju till exempel att jag i framtiden planerar att ha en mangel-station i förrådet. Sedan är det ju såklart skönt att ha en bil som är uppvärmd vid avfärd utan att man behöver sätta på motorvärmaren (viktigt att tänka på dock att garaget måste ha ordentlig ventilation så att fukten som blir från bilen, när den går från kall till varm, inte riskerar att skapa problem med mögel).

IMG_4298_web
IMG_4312_web
Efter sommaren körde jag alla mina olivträd till en kompis som har ett inglasat uterum. Men fikonträdet blev kvar och hamnade i garaget. Det verkade helt dött så vi tänkte ta med det till tippen med nästa vända skräp. Hör och häpna när jag strax innan jul kom in och hittade det så här!!! Trodde aldrig att det skulle vara möjligt! Det har stått på golvet med fri sikt mot fönstret, så lite solljus har den nog snappat upp och värmen har den tydligen gillat. Ska bli kul att se hur det utvecklar sig.

IMG_4280_web2
Skulle jag råda någon idag som ska bygga ett garage skulle jag inte tveka en sekund på att välja ett varmgarage, det är värt varenda krona och jag har aldrig hört talas om någon som har för mycket förvaring 🙂

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..